Kimler Emlak Vergisi ödemesinden muaftır? (2020)
Günlük yaşantımızın ayrılmaz parçası neredeyse her adımımızda karşımıza çıkan vergi kavramıdır. Bu yazımızda vergi çeşitlerinden sadece biri olan emlak vergisi üzerinden, kimler emlak vergisi ödemesinden muaftır sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız. Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkul sahibi olanların (muaf olanlar hariç) arsa, arazi ve yapılı taşınmazlar için devlete her yıl iki eşit parça olarak ödedikleri vergi türü emlak vergisidir. Emlak vergisi ödemekle yükümlü olanlar, mülk sahipleri ya da mülk sahibi sıfatı taşıyanlardır. Ayrıca hisseli taşınmazlar söz konusu olduğunda, hissedarların kendi hisseleri oranında vergi ödeme yükümlülüklerinin bulunduğunu belirtmeliyiz. İştirak halinde mülkiyet mevzubahis ise iştirakçiler müteselsilen vergiye tabiidirler. Kiracılar ise emlak vergisi ödememektedir. Eğer hala kirada oturuyor ve artık ev sahibi olmak istiyorsanız, sitemizin konut kredisi hesaplama aracını kullanarak konut kredisi faiz oranı düşük olan tüm bankaları karşılaştırabilirsiniz. Böylece bütçenize en uygun planlamayı yaptıktan sonra ev sahibi olabilmek için belirlediğiniz banka üzerinden konut kredisi kullanabilirsiniz.
Emlak vergisi hangi tarihte, nereye ödenir?
Her yıl iki eşit taksit olarak ödemesi gerçekleştirilen emlak vergisi için ilk taksit dönemi 1 Mart 2020 – 1 Haziran 2020 arasındadır. Emlak vergisi ikinci taksit ödeme tarihi ise 1 Kasım – 30 Kasım arasında gerçekleşmelidir. Ödeme tarih aralıkları dikkate alınmalı, ödemeler son güne bırakılmamalıdır. Son güne bırakılan ödemeler, oluşan aşırı yoğunluk sebebi ile aksamalara sebep olabilir. Bu durumda kısa sürede gerçekleştireceğiniz ödeme işlemi için ise saatler boyu beklemek zorunda kalabilirsiniz. Eğer ödeme tarihi bilinçli olarak ya da olmayarak geçirilecek olursa, ödenmeyen taksit için her ay %2 faiz uygulanacaktır. Emlak vergisi ödemeleri ise bağlı olunan belediyeye, vergi dairesine ya da e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.
Kimler Emlak Vergisi ödemekten muaf
Yasa gereği emlak vergisinden muaf olanlar şu şekilde sıralanabilir;
- İşsizler
- Emekli maaşıyla geçinenler (Dul ve yetimleri dahil)
- Ev hanımları
- Geliri olmayanlar
- Gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri
Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri sahip olunan taşınmazın brüt 200 metrekarenin altında kalması ve sahip olunan tek taşınmaz olması.
Vergi muafiyetinden yararlanmak için ise bağlı bulunulan belediyeye bizzat başvurmak ve vergi muafiyeti formu doldurmak gerekiyor. Emlak vergisi muafiyetinden yeni haberdar olunmuş ise yine belediyeye itiraz edip geriye dönük ödenmiş emlak vergisi tutarlarının iadesi talep edilebilmektedir. Ancak talep edilebilecek iade, son 5 yıl içerisinde ödenmiş olan emlak vergisi tutarlarını kapsamaktadır.