Kişisel Bütçelemede Başarılı Olmayı Öğrenmek için 10 Strateji
Hepimiz para söz konusu olduğunda “minik tasarruf adımlarının” geleceğe dair önemli değişikliklere sebep olabildiğini duymuşuzdur. Yani birileri bir yerlerde kazandıkları birazcık parayla bir şekilde tasarruf yapmayı beceriyor, parayı nasıl biriktirmesi gerektiğini bulan bu birileri, para harcama işini de aynı şekilde düzenli biçimde gerçekleştirebiliyor. Bizim açımızdan ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini bilmek, günlük bütçeleme rutini oluşturmak için kendimizi motive edebilmek adına maalesef ki yeterli değil. Bankaların hediye dağıtır gibi dağıttıkları konut kredisi, ihtiyaç kredisi ya da taşıt kredisi gibi kredilere kolay erişim sağlayabiliyor olmamız ve bunun yanında şimdi al – sonra öde finans seçeneklerinden (kredi kartı) cebimize en az 3 – 4 tane sokmuş olmamız paraya kolayca ulaşmayı ve o parayı en hızlı şekilde harcamayı bu kadar cazip hale getiriyorken, kişisel para politikalarımız namına gevşek olmamız çok da garip değil. Bu yazımızda sahip olduğumuz araçlar ile kişisel bütçelemeyi öğrenmek için 10 strateji değerlendiriyor olacağız.
1. Gelen ve gideni takip edin
Bütçe planınız için, ne kadar geliriniz olduğunu ve gelen paranın nereye gittiğini bilmeniz kilit öneme sahip. Bu yüzden bilgisayarınızdaki Excel tablosunu kullanarak ya da en basit haliyle bir kâğıt, kalem yardımıyla haftalık ya da mümkünse aylık olarak gelen ve giden paranızı takip edin. Bu takip sürecinde akıllı telefonlarınızda kullanabileceğiniz birçok yardımcı program da yer almakta.
Faturalarınızı saklayın ve banka hesap özetlerinizi kontrol altında tutun. Giderlerinizi sabit giderler (kira veya ipotek), temel ihtiyaçlar, faturalar ve eğlence gibi kategorilere ayırın. Kategorilerinize ilham vermek için bu bütçe planlayıcıyı kullanabilirsiniz.
2. Bütçenizi belirleyin
Bir sonraki adım bütçe planınızı oluşturmak. Ne kadar harcayacağınızı tahmin etmek ve giderlerinizi gözlem altında tutabilmek için belirlediğiniz kategoriler üzerinden ilerleyin. Olası harcamalarınızı belirlemek, düzenlemek ve hatta bizzat harcama yapmak için günlük, haftalık ve aylık harcama projeksiyonlarını kullanın.
Tasarruf etmeyi planladığınızdan emin olun. Gelirinizden ne kadar tasarruf edeceğinize karar verin ve otomatik olarak yüksek faizli bir tasarruf hesabına ödenmesini sağlayın. Hedeflerinize ulaşmaya yetecek kadar tasarruf yapamıyorsanız, hangi harcama alanında kesintiye gidebileceğinizi görmek için bütçenizi kontrol edin.
3. Bir tasarruf planı oluşturun
Düzenli tasarruf, yaşam tarzınıza ve finansal hedeflerinize ulaşmak için yapabileceğiniz en güçlü şeydir. Gelirlerinizden yüzde 10, 20, 30 veya daha fazlasını tasarruf etmeyi kendinize taahhüt edin. Kendinize bu tasarruf miktarını bir ödeme olarak düşünün. Emeklilik planlaması, yeni bir araba, bir ev veya büyük bir düğün… Tasarruflarınız için her zaman bir amacınız olsun.
4. Projeksiyonları inceleyin ve güncelleyin
Bütçenizi güncel tutmamak sık düşülen bir hatadır. Durumunuz değiştikçe, bütçe planınızdaki tahminleri gözden geçirmeyi ve güncellemeyi unutmayın. İşyerinde zam alabilir, ailenize küçük tatlı bir bebek katılabilir veya daha ucuz kirası olan bir eve geçebilirsiniz. Gelir ve giderlerinizi değiştiren her şey bütçe planınızdaki düzeltmelere tabidir. Bütçe planınızı güncel tutarak planınıza uyma ve hedeflerinize ulaşma olasılığınız daha yüksektir.
5. Gerçekçi hedefler belirleyin
İster bir konut depozitosu için tasarruf edin, ister dünya çapında bir seyahat için olsun daime gerçekçi hedefler belirleyin. Tasarruf edilecek tutarın yarısını bir gecede tasarruf etmeye çalışırsanız yaşam tarzınızda ani bir bozulma yaşayabilirsiniz. Öte yandan gerçekçi hedeflere ulaşılabilir. Bir kilometre taşına her ulaştığınızda, bir sonrakine devam etmek için motive olacaksınız. Bir anda her şeyi başarmak, hedeflerinizin tümüne ulaşmak mümkün olan bir şey değil.
6. Yeni hedefler belirleyin
Yeni bir hedefe ulaştıkça, daima ilerleyecek bir şeyiniz olması için yeni hedefler belirlemeyi ihmal etmeyin. 50 bin liralık acil durum fonunuzu başarıyla oluşturduysanız, bir tatil veya yeni araba için tasarruf etmeye başlamak için harika bir zaman olabilir. Hedefsiz kalmayın, ilerleme tasarruf sürecinizin kilit noktasıdır.
7. 50/20/30 planını kullanın
Karmaşıklık, bütçelemede sık karşılaşılan bir diğer zorluktur. Bazı insanlar için, uzun bir kategori sütunu olan bir bütçe fikri, sürdürülemeyecek kadar karmaşıktır. Bu sizin için de geçerliyse, 50/20/30 planını deneyin. Bu kolay yöntem, gelirlerinizin yüzde 50'sini ihtiyaçlara, yüzde 20’sini tasarruf etmek üzere ayırmaya, yüzde 30'unu ise sizin ve ailenizin yaşam tarzını keyifle sürdürmesi için kullanmak üzere ayrılır.
8. Üç kategori bütçesini deneyin
Tasarruf ve bütçe planlama sürecini basit şekilde gerçekleştirmek için başka bir strateji de üç kategori bütçesini kullanmaktır. Harcadığınız her bir kategoriyi izlemek yerine, fazla harcama olasılığınız yüksek olan üç kategori seçin ve yalnızca bunları izleyin. Kıyafet ve aksesuarlara, dışarıda yemek yemeye veya alkole çok fazla harcıyorsanız, çabalarınızı bu alanlara odaklayın ve harcamaları kaynağında müdahale ederek kesin.
9. Doğru araçlarla kendinizi güçlendirin
Bazen insanlar bütçelerini sadece başarısız olmaları için planlıyorlar çünkü doğru araçlara sahip değiller ya da planlamaları gerçekçilikten uzaklaşmış ve fazla hayal dünyası ürünü oluyor. Herkes için mükemmel bir çözüm yok. Yaşam tarzınız için koşullarınıza bağlı olarak size ve yaşam tarzınıza en uygun planlamayı tercih edin ve bunun için en iyi araçları bulun.
10. Motive kalın
Mali durumunuzdan mesul tek kişi sizsiniz, bu yüzden bütçenizi takip etmeye ve hedefleriniz için motive kalmaya önem verin. Kazançlarınızı kutlayın, düzenli olarak neden tasarruf ettiğinizi hatırlayın ve bu mücadeleye neden değdiğini hatırlamak için hedeflerinizi sık sık gözden geçirin.
Bütçe planı, yaşam tarzınıza ve servet oluşturma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek önemli bir araçtır. Bir bütçe planına uymak her zaman düşünüldüğü ölçüde kolay değildir ve hayat size hoş olmayan sürprizler de yapabilir. Önemli olan kaç kez ve nasıl düşerseniz düşün, kalkıp ilerlemeye devam etmektir. Başarmanın birden fazla yolu olduğunu unutmayın ve kendinize asla küsmeyin.
Kaynak:https://www.speckle.com.au/blog/10-strategies-for-learning-how-to-budget-successfully/