Uygun Kredi Hesaplama
Menü Aç Menü
Menü Kapat Kapat
  •   İhtiyaç Kredisi
  •   Konut Kredisi
  •   Taşıt Kredisi
  •   Mevduat Faizi
  •   Hesaplama Araçları
    • Kredi Hesaplama
kredi hesaplama
  • Üye Ol
  • Giriş Yap
  •   İhtiyaç Kredisi
  •   Konut Kredisi
  •   Taşıt Kredisi
  •   Mevduat Faizi
  •   Hesaplama Araçları
    • Kredi Hesaplama

Neden Kredi Çıkmıyor, Kredi Alamıyorum?

Neden Kredi Çıkmıyor, Kredi Alamıyorum?

Neden Kredi Çıkmıyor, Kredi Alamıyorum?

Nakit problemi yaşadığımız süreçlerde ortaya çıkan acil ihtiyaçların karşılanabilmesi adına tercih edilen yol genel olarak banka kredilerinden yararlanmaktır. İhtiyaç Kredisi, Konut Kredisi ya da Taşıt Kredisi olarak sınıflanmış kredilerden hangi dalda ihtiyacımız varsa, o dalda tasarlanmış ve kendi bünyesinde kategorisinin avantajını barındıran kredilerden biri tercih edilmekte. Dikkatle geçirilen kredi hesaplama sürecinden sonra banka ile iletişime geçerek ihtiyaçlar doğrultusunda kredi almak için girişimde bulunulur. Bir kısım başvuru sahibi kredilerine kavuşup ihtiyaçlarını karşılayabilirken, bir kısım ihtiyaç sahibi ise başvurusuna olumlu yanıt almayabilir. Bu yazımızda üzerinde duracağımız konu, neden kredi alamıyorum ya da neden bana kredi çıkmıyor sorularının yanıtları hakkında olacak. Öyleyse madde madde kredinin çıkmama sebeplerini inceleyelim.

Kredi Notu yüksek olmalı

Tüm kredi kalemlerinde bankadan kredi alabilmenin en önemli şartlarından biri finansal geçmişinizin düzenli olması ve dolayısıyla kredi notunuzun yüksek olmasıdır. Eğer ekonomik geçmişiniz düzensiz ödemelerden (kredi taksitleri, kredi kartı ödemeleri vb.) ibaret ise ya da henüz hiçbir bankacılık hizmetinden yararlanmadıysanız (kredi çekmediyseniz, nakit avans kullanmadıysanız ya da kredi kartı kullanımınız yoksa) kredi notunuz muhtemelen düşük çıkacak ya da hiç çıkmayacaktır. Bu da herhangi bir bankaya kredi çekmek için başvurduğunuzda bankanın başvurunuzu olumlu karşılamaması anlamına gelebilecektir. 

- Kredi Notumu Nasıl Yükseltebilirim?

Kredi notunuz düşükse ve nasıl yükselteceğinizi öğrenmek istiyorsanız konu hakkında daha önce yazmış olduğumuz rehber yazımıza göz atabilirsiniz. 

Belgelenebilir Gelirinizin Yeterli Görülmemesi

Bankalar kredi başvurularınızı değerlendirirken talep ettiğiniz krediyi ödeme gücünüzün olup olmadığını özellikle dikkate alırlar. Zira almak istediğiniz düşük tutarlı bir ihtiyaç kredisi olsa dahi eğer belgeleyebildiğiniz bir geliriniz yoksa banka çektiğiniz krediyi ödeme gücünüz olmadığına kanaat getirecek ve bu vesileyle kredi başvurunuzu geri çevirecektir. Yani 100 bin lira aylık geliriniz de olsa bunu belgeleyemediğiniz müddetçe kredi şartlarından “belgelenmiş gelir” engelini aşamamış olacaksınız. Gelirinizin belgelenmesi dahi almak istediğiniz kredi miktarına göre başvurunuzun onaylanmamasına sebep olabilmektedir. Bu durumda sizin geliriniz dışında hane gelirini de belgelemeniz, istediğiniz kredi için başvurunuzun onaylanmasını kolaylaştıracaktır.

Çalışma süresi yeterli mi?

Bankaların kredi başvurularınızı onaylamaları için gerekli kıstaslardan birisi de mevcut işyerinizde ne kadar süredir çalışıyor olduğunuzdur. Genel olarak bankalar son işyerinizde en az 4-6 aylık sigortalılık süresi şart koşmaktadır. Dolayısıyla örnek olarak ocak ayında işbaşı yaptıysanız haziran ayından sonra kredi başvurusu yapmanız, bankanın başvurunuzu onaylama ihtimalini arttıracaktır.

Yasal Takip Yaşanmış olması

Neden kredi alamıyorum, neden bana kredi çıkmıyor sorularının yanıtlarından bir tanesi de kredi borcunuz sebebiyle ya da kredi kartı borcunuz sebebiyle yasal takip sürecine girmeniz. Bu durumda kara listeye girmiş olursunuz ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan sicil kaydınızın silinmesi için söz konusu borç kapatıldıktan sonra 5 yıl geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla borçların ödenmesi konusunda hassas davranmanız gelecekte ihtiyaç duyacağınız banka kredilerinin onaylanma sürecini doğrudan etkileyecektir. Kredi borcu için yasal takip süreci nasıl işler yazımızı okuyarak yasal takip kavramı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Borç Düzeyinizin Yüksek Olması

İhtiyaç kredisi, konut kredisi ya da taşıt kredisi almak istediğinizde bankaların inceledikleri konulardan bir tanesi de mevcut borç durumunuzdur. Bankadan bankaya değişmekle birlikte genel olarak kredi almak isteyen kişinin gelir miktarının yarısına yakın tutarda kredi taksit planlaması yapılmaktadır. Ve bu durum alabileceğiniz toplam tutarı da doğrudan etkiler. Örnek olarak 3.000 TL gelire sahipseniz, banka gelirinizin yaklaşık olarak kredi borcunu karşılayabileceğiniz oranı maaşınızın %50 - %70’i kadarı olarak hesaplar. Yani 1.500 TL - 2.000 TL civarında bir aylık taksit üst sınırına tekabül eder. Sonuç olarak aylık 1.700 TL’lik borç ödemeleriniz var ve bankadan kredi çekmek istiyorsanız, çekmek istediğiniz kredi bir refinansman yani borç yapılandırma kredisi değil ise muhtemelen kredi başvurunuz onaylanmayacaktır.

Bankanın belirlediği Yaş Aralığının Dışında Olunması

Bankalara kredi başvurusu yapabilmenin şartlarından biri de belli bir yaş aralığı içerisinde yer almaktır. Genel olarak bankalar kredi başvurusu için alt sınırı 18 yaş olarak belirtmekte, üst sınır ise bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Kredi çekilmek istenen banka ile irtibat kurarak yaşınızın beklenen yaş aralığında olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Kefil ve teminat gösteremiyorsanız

Özellikle ihtiyaç kredisi çekmek istediğinizde karşılaşabileceğiniz kefil ve teminat talebi, almak istediğiniz kredi miktarının, bankanın size vermeyi risksiz bulduğu kredi miktarından yüksek olduğu durumlarda karşınıza çıkabilmektedir. Banka istediğiniz ihtiyaç kredisi miktarını vermeyi kabul edebilir ancak bu durumda alacağı üzerindeki riski minimize edebilmek adına kefil, teminat ya da ikisini aynı anda isteyebilmektedir. Eğer size kefil olacak kimse yoksa ya da teminat olarak gösterebileceğiniz bir eviniz, arabanız ya da arsanız yoksa banka kredi başvurunuzu muhtemelen onaylamayacaktır.

Kefil olduğunuz bir kredi sebebiyle borçlu olmanız

Size ait olmasa da kefil olduğunuz bir kredi borcu, banka nezdinde size ait bir borç gibi değerlendirilecek ve gelir miktarınıza ve istediğiniz kredi tutarına bağlı olarak ya istediğinizden düşük tutarda kredi verecektir ya da hiç kredi vermeyecektir.

Kredi başvurusunda istenen belgelerin tam ve eksiksiz hazırlanmaması

Eğer bankaların anında kredi hizmetlerinden yararlanmıyorsanız, birçok banka sizden gerekli gördükleri belgeleri isteyecektir. Bu belgeleri tam ve eksiksiz bankaya iletmemek çekilmek istenen kredi için bankanın başvurunuzu olumsuz karşılamasına sebep olacaktır. 

Bankaların hangi kredi türü için hangi belgeleri istediklerini aşağıdaki listemizden tıklayarak görebilirsiniz. 

İhtiyaç kredisi başvurusu için gerekli belgeler.

Konut kredisi başvurusu için gerekli belgeler.

Taşıt kredisi başvurusu için gerekli belgeler.


ÖncekiTOKİ 100 Bin Konut Başvurularını Kaçırmayın
SonrakiKredi Kullanırken Yapılan Hatalar

Güncel Haberler

Kredi Notu Yükseltmek İçin 10 Önemli Adım

Kredi Notu Yükseltmek İçin 10 Önemli Adım

09.05.2020
Elinize geçen para ile kredi borcu mu kapatılmalı yoksa yatırım mı yapılmalı?

Elinize geçen para ile kredi borcu mu kapatılmalı yoksa yatırım mı yapılmalı?

08.05.2020
Ziraat Bankası Faiz Oranları

Ziraat Bankası Faiz Oranları

25.04.2020
Kredi Faiz Oranları 2020

Kredi Faiz Oranları 2020

23.04.2020
Evinizi Akıllı Ev Yapmanın 8 Yolu

Evinizi Akıllı Ev Yapmanın 8 Yolu

14.04.2020
Uygun Kredi Hesaplama
info@uygunkredihesapla.com

Hakkımızda

Gizlilik Politikası Güvenlik Politikası Kullanım Koşulları Çerez Politikası

Kredi ve Araçlar

İhtiyaç Kredisi Konut Kredisi Taşıt Kredisi Mevduat Faizi

Fırsatları Takip Edin

Güncel kredi ve faiz oranları hakkında bilgi almak için e-posta adresinizi girin

© 2019 Uygun Kredi Hesaplama. Kodlama: WST