İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir
Finansal ihtiyaçlarımız doğrultusunda yakınlarımızdan borç alma imkanımız yoksa mümkün olduğunca bankalardan destek alırız. Bankalar bu hizmeti bizlere belli koşullarda kredi sunarak karşılar. Bugünkü yazımız bu kredilerden ihtiyaç kredisi için oluşan masraflar hakkında olacak. İhtiyaç kredisine ihtiyaç duyuyor ve henüz hangi bankadan alacağınıza karar veremiyorsanız ana sayfamızda yer alan ihtiyaç kredisi hesaplama bölümünden bankaların sunduğu faiz oranlarını karşılaştırabilir ve size uygun ihtiyaç kredisini belirleyebilirsiniz. İstediğiniz bankadan, avantajlı olduğunu düşündüğünüz oranla ihtiyaç kredisi almaya karar verdiniz diyelim. Faiz oranı sizin için uygundu ama son olarak dikkate almanız gereken bir husus daha var. Almak istediğiniz kredinin içeriğinde yer alan ve banka tarafından şart koşulmuş bazı masraflar. İhtiyaç kredisi masrafları dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Çünkü kredi ile ilgili toplam maliyeti doğrudan etkilemektedir. Düşük faiz oranı ile verilmiş bir kredi, bankanın şart koştuğu bazı masraflar sebebi ile yüksek faizli olduğunu düşündüğünüz bir başka bankanın kredisine göre daha yüksek maliyete sebep olabilir. Peki, nedir bu masraflar. Genel olarak (bankadan bankaya değişmekle birlikte) ihtiyaç kredisi masrafları şu şekilde sıralanabilir.
- Dosya masrafı
Çekilen kredi tutarının binde beşi olarak yansıtılan bir masraf kalemidir. Kapsamı, Faiz ve komisyonlar dışında bankanın kendisi için almış olduğu tüm masraf ve komisyonlar olarak belirtilebilir.
- Kredi tahsis ücreti
Bazı bankaların kredi talep eden kişi ya da kurum için yaptığı tüm hazırlık süreci masraflarıdır. Yani kısaca istihbarat raporu ve kredi kullandırma hizmeti karşılığında kredilere eklenen bir masraf türüdür. Aslında kredi tahsis ücreti dosya ücreti/masrafı olarak da isimlendirilmektedir. Dosya masrafı başlığında belirttiğimiz üzere yasal oran %0.5’dir(Binde beşdir)
- Hayat sigortası masrafları
Hayat sigortası, kredi çekildikten sonraki süreçte kredi çeken kişinin vefatı durumunda bankayı ve kredi sahibinin ailesini garantiye alan bir uygulamadır. Aslında ihtiyaç kredisi çekerken bazı bankalar hayat sigortasını önkoşul olarak belirtse de sigortayı yaptırmak zorunlu değildir. Ya da hayat sigortası yaptırmak için bankanın anlaşmalı olduğu sigorta şirketi üzerinden işlem yapma zorunluluğu bulunmuyor.
- Ek gider masrafları