Kredi Borcu için Yasal Takip Süreci Nasıl İşler?
Nakit ihtiyacını karşılamak üzere bankadan çekilen ihtiyaç kredisi karşılığında bankanın yükümlülüğü müşterisine istediği tutarı, anlaşılmış faiz oranı ve vade üzerinden sunmaktır. Banka müşterisinin yükümlülüğü ise bankanın kendisine sunduğu ihtiyaç kredisi ya da diğer kredileri belirlenen koşullar doğrultusunda ödemektir. Böylece sözleşmenin her iki tarafı da bu alışverişten en sağlıklı biçimde yararlanabilecektir.
Çekilen ihtiyaç kredisine ait taksitler gecikmeye düştüğünde ve ödenemediğinde banka ödenmemiş iki taksit sonrasında kredi çekene ihtar gönderir. Bu ihtar sonrasında banka tarafından ödenmemiş borca ait gecikme faizi uygulanmaya başlar. Ayrıca banka telefon yoluyla borçluya ulaşarak sık sık hatırlatma yapar. Bu ihtar sonrasında 30 gün daha ödeme gerçekleşmez ise kredi çeken artık borcu için banka ile değil banka avukatı ile görüşmek durumunda kalacaktır. Borcun geciktirildiği bu noktada banka avukatı ile görüşerek bir orta yol bulmak oldukça uygun olacaktır. Zira yasal takip ile icra süreci başlatıldığında kredi notunuz da oldukça olumsuz etkilenecektir. Hele ki bu süreç haciz ile sonuçlanırsa merkez bankası kara listesine alınacak ve 5 yıl boyunca kredi kullanamayacaksınız.
İcra sürecinde borçlunun korunan bazı hakları bulunmaktadır. Borçlunun düzenli bir geliri yani maaşı varsa alacaklı bu maaşın hepsine haciz getiremez. Haciz uygulanabilecek miktar borçlunun maaşının ve ücret alacaklarının ¼ ‘ü kadardır. Aynı zamanda eve gelecek hacizlerde icra iflas kanununda yapılan yeni değişiklik ile borçlunun hayatını idam ettirebileceği, günlük ihtiyaçlarını karşılayacağı taşınır malları haciz edilemez. Yani evde birden fazla olmamak kaydıyla televizyon, buzdolabı, fırın vb. eşyalar alınamaz. Evde lüks olarak görülebilecek eşya var ise, altın ya da nakit para var ise bunlar haczedilebilir.