Boşanma Sürecinde Konut Kredisi
Boşanma hayatın doğal akışında karşımıza çıkabilecek durumlardan biridir. Dolayısıyla olası sonuçları hakkında hazırlıklı olmak da önemlidir. İçeriğimiz boşanma sürecinin tüm ayrıntılarını değil, sadece konut kredisi devam eden ailelerde boşanma olgusunun krediyi nasıl etkilediği olacak.
Eşler arasındaki ekonomik ortaklığı gösterir Medeni Kanun’da sayılan dört farklı mal rejimi bulunmaktadır.
- Mallara katılma rejimi
- Mal ayrılığı rejimi
- Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi
- Mal ortaklığı rejimi
Eşler evlenirken bu dört maddeden birini seçebilecekleri gibi kendi aralarında da mal rejimi sözleşmesi yapabilirler. Türkiye’de yasal olarak geçerli olan “Mallara katılma rejimi”dir.
Boşanma sürecinde daha önce belirlenmiş bir mal rejimi varsa mal paylaşımı buna göre gerçekleştirilir. Herhangi bir mal rejimi belirlenmemiş ise Mallara katılma rejimi uygulanır. Burada dikkat edilmesi gereken ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2002 tarihinden önce edinilmiş malların paylaşımında “Mal ayrılığı rejimi” uygulanacağıdır.
Evlilik süresinde Konut kredisi ile edinilmiş ev edinilmiş mal kapsamında değerlendirilir. Bu duruma istinaden boşanma davası açtığınız tarihe kadar yapılmış tüm ödemelerin yarısını tasfiye payı olarak talep edebilirsiniz. Bunun için diğer eşin çalışıp çalışmaması ve hatta fiili olarak aynı evi paylaşıyor olmanız ya da olmamanız önemli değildir.
Kısaca özetlemek gerekir ise evlilik süresinde konut kredisi ile alınmış ev, krediye kullananın mülkiyetinde kalır ve kredileri o ödemeye devam eder. Ancak diğer eş edinilmiş mal kapsamında değerlendirilen ev için belirlenecek miktarda payını alır.