Kira mı Kredi mi?
Bu soru birçok kez aklımıza gelmiş ya da bulunduğumuz ortamlarda tartışılmıştır. Tabi bu soruya “Evet kirada oturmak daha iyi” ya da “Hayır kira daha kötü” şeklinde yanıt vermek basite kaçmak olur. Zira birçok farklı etken, iki taraf içinde bazı avantajlar ve dezavantajlar yaratıyor.
Bu işin bir matematiği var mı? Aslında evet var. Kısaca anlatmak gerekirse oturduğunuz evi almak istiyorsanız o evin 10 ile 20 yıl arasında (17 yıl olarak da belirten kaynaklar var) amorti edilebiliyor olması sizin evi hak ettiği değeriyle aldığınızı gösteriyor. Tabi bu bölgeden bölgeye, binadan binaya yani kısaca duruma göre değişiklik gösterebilecek bir unsur. Bu karşılaştırmayı yapabilmek için hesaplama araçlarından da yararlanabilirsiniz. Kredi mi kira mı karşılaştırabilmek için küçük bir liste yaptık. İncelemenizi ve eksik ya da farklı bulduğunuz şıkları yorumlarda paylaşmanızı rica ederiz.
Kredi ile ev aldığımız durumda;
- Konut kredisini aldığımız vadeye göre neredeyse çektiğimiz kadar kredi öderiz.
- Belirlenen vade sonunda taksit ödemeleri bitmiş ve konut tamamen bizim olmuş olur
- Sabit tutarlı taksitlendirme yapılmış ise birkaç sene sonra enflasyon doğrultusunda maaşımız artmış kredi taksit ödememiz sabit kalmış olacak. Birkaç sene daha geçtiğinde ise öncesinde maaşın belki de 2 katı olan ödeme maaşın yarısından az bir tutara düşmüş olabilir.
- Ev ya da aldığınıza mülk çok sıra dışı bir durum olmadıkça değer kazanmaya devam eder. Kazandığı değer sizin için her daim artıdır.
- Aldığımız evi istediğimiz biçimde değiştirebilir, döşer, tadilat yapabiliriz. Eklediğimiz her özellik ya da kozmetik tadilat evin değerini arttırmaya devam edecektir.
Kira tercih ediliyorsa:
- Kira her yıl enflasyona göre artış gösterir. Yani bu sene Geliriniz 3000 ve 1200 TL kira ödüyorsanız bir sonraki sene 1500 – 1600 TL kadar kira ödemesi muhtemeldir. Ancak şu an 2000 TL olan Konut kredisi taksiti bir sonraki yıl da aynı şekilde kalacaktır. Oysa maaşınız %10-15 civarında artacaktır. Yaklaşık 5 yıl sonra maaşınız tahminen 6000 TL olacaksa kredi taksit tutarınız hala 2000 TL olarak devam edecektir. Yani her geçen gün taksit ödeme yükünüz biraz daha hafifleyecektir.
- Ev sahibinizin talepleri karşısında zor durumda kalabilirsiniz. (Evden çıkın oğlum gelecek) Ama bunun karşılığında istediğiniz zaman ilçe ile bölge değiştirebilirsiniz.
- Ev her geçen gün değer kazanmaya devam edecek ve aslında kirada da bu artışın yankısı her yeni kira sözleşmesindeki artış ile kendini gösterecektir.
-Omuzlarınızda çektiğiniz kredi sebebiyle ağır bir yükün baskısı olmaz. Ancak ödediğin her kira havaya gider ve sonunda elinizde sahip olduğunuz herhangi bir mülk yoktur.
- Kiranızı geciktirdiğinizde ev sahibinizi gecikme için ikna etmeniz bankanızı ikna edebilmenizden daha kolaydır. Ayrıca bankaların gecikmelerde uyguladıkları yaptırımlar oldukça can sıkıcı olabiliyor.
- Elinizdeki ev parası ile yatırım yapıp, konut kredisi için belirlenecek vadelerde birden fazla ev alabileceğiniz kazançlar elde edebilirsiniz. Bu tabi ki bilgi, birikim, şans ve risk almayı gerektiriyor.
Sizde konut kredisi, ihtiyaç kredisi ya da taşıt kredisi çekmek istiyorsanız kredi hesaplama aracımızı kullanarak bankaların paylaşmış oldukları oranları karşılaştırabilir ve sizin için en uygun kredi oranına ulaşabilirsiniz.