Evimi geliştireyim mi yoksa değiştireyim mi?
Evimi geliştireyim mi yoksa değiştireyim mi?
Bir ev sahibi olmak yaşam yolumuz içerisindeki kişisel hedeflerimizin en önemli parçalarından birisidir, ancak ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamadığına inandığınız bir evde yaşadığınızı düşünüyorsanız ne olacak? Mevcut evinizi yeniden şekillendirme fikri ya da yeni bir eve taşınmaya kararı almanın ne kadar zor olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu sebeple bu yazımızda evinizi geliştirmek ya da değiştirmek arasında seçim yapmanızı kolaylaştıracak ipuçları paylaşacağız.
Evinizin konumunu değerlendirin
Yenilemeye veya taşınmaya karar verirken, hâlihazırda sahip olduğunuz evin hayatınızı kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını değerlendirerek bu süreçte ilk adımı atmak daha sağlıklı bir başlangıç yapmak adına sonuçları açısından daha mutlu edici olacaktır. İşiniz, aile fertleriniz veya arkadaşlarınız gibi düzenli olarak seyahat/ziyaret edeceğiniz, bu seyahatlerin sizin için kolay olup olmayacağı yani kısaca sevdiklerinize ve sorumluluklarınıza erişiminizin mevcut evinizden kolayca gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sorgulayın.
Eğer mevcut konumunuz ihtiyaçlarınızın karşılanmasına hizmet etmiyorsa bu durum vereceğiniz karar üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Bunun yanında eğer evinizin konumu ihtiyaçlarınızın karşılanması noktasında yeterlilik gösteriyorsa bir sonraki adım değişiklik fikrine sahip olmanıza sebep olan diğer ihtiyaçlarınız (çalışma odası, bir bebek odası ya da küçük bir depo) için evinizde değişiklik yaparak, istediğiniz şekle uyarlayıp uyarlayamayacağınız olacaktır.
Hislerinize güvenin
Çoğu zaman ev sahiplerinin evleri ile kurdukları duygusal bağın verdiği mutluluğun yeni alınılacak herhangi bir evin vereceği mutluluk hissi ile mukayese edilemeyeceği söylenebilir. Çocuklarınızın gün be gün büyüdükleri, kahkahalar eşliğinde koşturdukları, her köşesinde size ait anıların huzur verici tebessümleriyle ısındığınız, hayatınızın belki de tüm dönüm noktalarında hem özgürlüğünüz hem de kaleniz olan evinize dair hissettikleriniz, yeni evinize taşıyamayacağınız soyut parçalarınızdır. Hatırlayabilirsiniz ancak her gün biraz daha netliğini kaybederek… Yeni ev ise boş bir tuval gibi elinize kıvrılır, yaşamınızla boyanmayı bekler.
Evinizin bahçesinde, babanızın minik ellerinize 40 yıl önce tutuşturduğu o küçük fidan, şimdi çocuğunuzun salıncağıyla eğlendiği koca bir ağaç ise karşılanabilsin ya da karşılanamasın, ihtiyaçlar ikinci planda kalacaktır.
Bütçenizi planlayın… Ama eklentilere dikkat
Evinizi değiştirmek yerine yenilemeye, geliştirmeye karar verecek olursanız, eklentilerin maliyetlerine dikkat edin. Planlama aşamasında her şey oldukça düzenlidir ancak iş geliştirmeyi eyleme dökmeye geldiğinde evinizin daha kullanışlı ve daha güzel olacağı fikrinin verdiği heyecana kapılarak bütçenin ve hedeflerin kolayca kontrolden çıkabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Bütçenizi gerçekten iyi hazırlamalı, mevcut kazancınız ve gelecekteki kazanç durumunuzu dikkatle hesaba katmalısınız. Bir çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, hayatınıza katacağı mutluluk kadar masraf kalemlerinize eklenecek yeni satırlara hazır olmanız gerektiğini unutmayın. Bu durumda bütçenizin hazır hale gelmesi için biraz soluklanıp doğru zamanı bekleyebilirsiniz. Ya da her şeyi aynı anda yapmak zorunda olmadığınızı hatırlayın ve geliştirme sürecinizi adım adım gerçekleştirin. Önce keyif alacağınız ve bütçenizi zorlamayacak tadilatlar ile başlayın, daha fazla paranız olduğunda başka fikir ve planlarınızı hayata geçirebilirsiniz.
Büyüme ihtiyaçlarınızı dikkate alın
Yeni bir eve taşınmayı ya da sahip olduğunuz şu an ki evinizi yenilemeyi planlarken, gelecekteki büyüme ihtiyaçlarınızı(olasılıklarınızı) düşünün. Yapılan bir araştırma insanların taşınmasının en önemli sebeplerinden birisinin yeni ve daha iyi bir eve taşınmak olduğunu gösteriyor.
Ailenizi genişletebileceğinizi veya bir çalışma odasına ihtiyaç duyabileceğinizi düşünüyorsanız, içerisinde yapacağınız değişiklikler ile büyütebilme imkanı sunan bir ev bulun. Çünkü o zaman sürekli değişen koşullara göre ev değiştirmektense her koşula uygun bir eve yatırım yapmış oluyorsunuz. Eğer kararınız evinizi geliştirmek değil de bir diğeri ile değiştirmek ise eski bir ev almayı düşünün. Çünkü genellikle aynı miktarda para ile daha iyi bir konumda, daha eski ve büyük bir ev alacağınıza, daha kötü bir konumda daha yeni ancak daha küçük bir ev alabilirsiniz. (Tabi ki bu şehirden şehire, ilçeden ilçeye değişiklik gösterebilir)
Uzmanlarla çalışın
Yapılacak bu değişiklikler fikirleri için mali durumunuzu değerlendirirken, tavsiye almak ve farklı bakış açılarından yararlanabilmek için profesyonellerle çalışmanız yararınıza olacaktır. Eğer mevcut evinizi yenilemeyi düşünüyorsanız, yapılacak değişikliklere göre ne kadarlık bir bütçe ayırmanız gerektiğini ölçebilmek adına bu konuda uzman firmalardan fiyat teklifleri alın. Yeni bir ev almayı düşünüyorsanız ise satın almayı düşünebileceğiniz nitelikteki evlerin fiyatlarını öğrenebilmek ve bütçeniz doğrultusunda plan yapabilmek için bir emlakçı ile iletişime geçin. Mümkünse işini profesyonelce yapan firma emlakçıları tercih edin.
Bankalar ve kredi hesaplama
Bu süreçte hazır bir bütçeniz yok ise bankaların sundukları kredi paketlerini değerlendirebilirsiniz. Konut kredisi alarak yeni eve geçme planınızı uygulayabilir, ihtiyaç kredisi çekerek, evinizi yenilerken ortaya çıkacak masrafları karşılayabilirsiniz. İster konut kredisi olsun ister ihtiyaç kredisi, güvendiğiniz ve birlikte çalışırken kendinizi rahat hissedeceğiniz bir banka tercih edin. Tek kriteriniz en uygun krediyi veriyor olması olmasın. Zira en düşük kredi faiz oranları sunan bankaların çıkardıkları masraflar ve zorunlu tuttukları sigorta ödemeleri ile astarı yüzünden pahalıya gelebilmektedir.
Her halükarda kafanızda bir banka ismi yer almıyorsa Uygun Kredi Hesaplama (uygunkredihesaplama.com) sitemiz üzerinden konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi faiz oranlarını banka banka sıralayabilir ve karşılaştırabilirsiniz. Böylece hem kredi faiz oranlarına göre bankaları değerlendirebilir hem de bankaların çekilecek kredi türüne göre hangi masraf ve sigorta türlerini kredinin yanında çıkardıklarını görebilirsiniz.
Soru ve önerileriniz için bize her daim yazabilirsiniz.
Kaynak: https://www.chase.com/news/02032020-renovate-or-move