Konut Kredisi Hesaplama
Konut Kredisi Hesaplama
Konut kredisi hesaplama, ev alma kararı verdikten sonra, elde hazır nakit para yoksa bankalardan konut kredisi alma sürecinde titizlikle üzerinde durulması gereken bir süreçtir. Çünkü konut kredisi hesaplama esnasında dikkatsizce planlanmış vade ya da taksit tutarları, öngörülemez ekonomik kriz dönemlerinde taşınamayacak kadar ağır bir yüke dönüşebilmekte ve ne yazık ki bu sebeple sahip olunan konutlar dahi kaybedilebilmektedir. Yazımızda konut kredisi hesaplama sürecinin nasıl ilerlediğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve sonuçların nasıl değerlendirilmesi gerektiği konularına değineceğiz.
Konut kredisi hesaplama sürecine başlarken
Her şeyden önce gelir gider hesabı yapılmalı. Zira eğer hanenize giren para hanenizin giderlerinden az ise ya da geliriniz ve gideriniz neredeyse eşit ise bunun anlamı aylık ek bir ödeme için bütçenizin yeterli gücü yok. Bu durumda konut kredisi çekmek için acele etmek yerine biraz peşinat biriktirebilmek için kişisel bütçe stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Bu konuya yabancıysanız Kişisel bütçeleme nedir? Bütçe nedir? ve Kişisel Bütçe Stratejileri yazılarımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Tüm bunların dışında almak istediğiniz ev ilk eviniz olacaksa, muhtemelen kirada oturuyorsunuz demektir. Bu durumda kira ödemenizi, çekeceğiniz kredi taksitlerine aktarabiliyor olacaksınız. Bu da bizi bir başka yol ayrımına getiriyor. Kira mı Kredi mi? ve Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Mümkün mü? yazılarımızı okuyarak da karar verme sürecinizi daha verimli yönetebileceğinizi düşünüyoruz. Bu başlık altında önereceğimiz son yazımız ise Konut Kredisi Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler. Çünkü kredi kullanmadan önce değerlendirilmesi gereken birçok etmen bulunmakta.
Konut kredisi çekmek için cesaretiniz var, peki kredi notunuz?
Şartlarınızın ev almak üzere kredi çekmeye uygun olduğunu düşünerek ilk adımınızı attınız ve uygun faiz oranına sahip bir bankayı belirleyip, konut kredisi hesaplama sürecinizin sonuçları doğrultusunda başvurunuzu yaptınız. Banka kredinizi onaylamadı! Neden? Banka çalışanları kredi notunuzun düşük olduğunu belirterek nazikçe sizi geri çevirdiler. Bu her ihtiyaç sahibinin kredi başvurularında karşılaşacağı senaryo değil ancak kredi notu ile arası iyi olmayanlarımızın yolu buradan geçecek. Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? başlıklı rehber yazımızda kredi notu kavramının üzerinde durduk. Ne olduğu, neden düştüğü ve dahası nasıl yükseltilebileceği bu yazının içeriğini oluşturuyor. Şiddetle okumanızı tavsiye ederiz.
Kredi notumuz, ekonomik geçmişimizin bugüne çevrilmiş bakışlarıdır. Düzenli ödemeler, bankacılık hizmetlerinin yoğun ve verimli kullanımı, cüzdanınızda birden fazla aktif kredi kartı… İçinde bulunduğumuz günlerde ve ekonomik koşullarda pek de mümkün olmayan bu senaryoya göre kredi notumuz en yüksek değere ulaşmış olacaktır. Ancak yazılarımızı takip eden değerli okurlarımızın büyük bir kısmı az önce belirttiğimiz olumlu senaryonun ördüğümüz neşeli gülümsemesinden yoksun kalmış durumda. Belki dikkatsizlikler, belki çaresizlikler, belki de sadece düzensizlik… Bu noktada nedenlerin değil sonuçların önemi var. Kredi notunuzun en ihtiyaç duyduğunuz anda sizi yarı yolda bırakmasına izin vermeyin.
Konut kredisi hesaplama sürecinde doğru ödeme planı
Konut kredisi hesaplama sürecimizin önemli bir aşaması da doğru ödeme planını oluşturabilmek. Ne var ödeme planı oluşturmakta, çekeriz 200 bin lira 10 yılda öderiz diyebilirsiniz. Fakat yazımızın en başında da belirttiğimiz üzere hane geliriniz ve gideriniz arasında kredi çekimine uygun bir denge olmalı. Örneğin hanenizin toplam geliri 5.000 TL. Küçük bir hesaplama yaptınız ve bu 5.000 TL’nin 3.000 lirasının ihtiyaçlarınıza gittiği geriye ise her ay kullanabilmek üzere 2.000 TL’niz kaldığını gördünüz. Bunun anlamı konut kredisi hesaplama sürecinde artık bir sınırınız olduğudur. Bu senaryoya göre örnek olarak 10 yıl vade ile 150.000 TL kredi çektiğiniz takdirde içinde bulunduğumuz günlerde bankaların konut kredisi faiz oranlarını dikkate aldığımızda yaklaşık aylık ödeme tutarlarınız 2.000 TL’ye denk gelmekte. Evet, bu şartlarda gelir gider dengenizi bozmamış olacak ve hatta ilk zamlarla birlikte maaşlarınızın artacağını hesaba katarsak her yıl kredi ödemelerinin bütçeniz üzerindeki yükü biraz daha hafifleyecek. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için ise Konut Kredisinde Doğru Ödeme Planı yazımızı okuyabilirsiniz.
Uygun kredi hesaplama ailesi olarak bizim önerimiz az önceki örnekte olduğu gibi bütçenizi tam güçle yüklememenizin daha sağlıklı olacağı. Her ne kadar her yıl bütçeniz biraz daha rahatlayacak olsa da kalan 2.000 TL’lik kullanılabilir tutarın hepsini kredi için kullanmak yerine küçük bir kısmını acil durum fonu oluşturabilmek adına tasarruf etmek üzere ayırarak kredi taksit tutarınızdan kırpmanız. Bu şekilde önüne geçemeyeceğiniz ekonomik darboğazlar ile karşılaşacak olursanız, o sıkıntılı süreci atlatmak için elinizde yedek güç bulundurmuş olursunuz. Çünkü büyük miktarlı kredi kullanımlarından sonra yaşayabileceğiniz acil ihtiyaç durumlarında zaten hâlihazırda bir krediniz olduğu için bankalardan kredi alamayabilirsiniz.
Masrafların konut kredisi hesaplama sürecindeki önemi
Her şey yolunda gidiyor ve konut kredisi almak üzeresiniz. İşte burada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Konut kredisi hesaplama sürecinde eğer gözden kaçırmadıysanız, kredi masraflarının toplam maliyeti nasıl etkilediğini fark etmişsiniz demektir. Yani aynı tutarda ve aynı faiz oranı ile hesapladığını iki krediden birinin taksit tutarı daha yüksek olabilmekte. (Dolayısıyla toplam maliyeti de daha yüksek) Bunun sebebi o konut kredisini sunan bankanın talep ettiği masraf tutarlarının diğer bankaya göre daha yüksek olması. Konut Kredisi Masrafları yazımızı okuyarak bu masrafların hangi kalemler olduklarını öğrenebilirsiniz.
Konut kredisi hesaplamaya dair son cümle
Konut kredisi hesaplama sürecinin ne denli önemli olduğunu vurgulamaya çalıştık. Bütçenizin kontrolünü sağlayın, planlama sürecinde duygusal değil mantıklı kararlar verin, masrafları dikkate alın ve yeni evinizde keyifle oturun.