Mevduat Faizi
Mevduat ve yatırım kavramı üzerine
Büyük zorluklarla edindiğimiz birikimimizi korumak ve daha da arttırmak her zaman bir yol arayışı içerisindeyizdir. Global anlamda benimsenmiş ekonomik modeller, bireyleri sahip olduklarını koruma ve sahip olunan değerlere daha fazlasını ekleme düşüncesine itmektedir. Nihayetinde amaç sahip olunan değerin yapılan yatırım sonucunda tükenmemesi ve orta/uzun vadede kar sağlamasıdır. Birçok farklı yatırım aracı bulunmaktadır. Bazıları;
- Vadeli Mevduat
- Hisse senedi
- Yatırım Fonları
- Altın
- Devlet Bono/Tahvilleri
- Sanal Paralar
- Gayrimenkul
- Forex
- Döviz
- BES
Biz bu yazımızda vadeli mevduat ve vadeli mevduat faizi konusunu değerlendireceğiz.
Mevduat nedir?
Öncelikle Mevduat kavramı; bankalara ya da benzer kurumlara belli bir zaman dilimi sonunda ya da istenildiğinde çekilebilmek üzere yatırılan paralardır. Mevduat türleri ise;
1 - Vadesiz mevduat hesabı
Herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan istediğimiz an çekebildiğimiz hesaplardır.
2 - Vadeli mevduat hesabı
Banka ve hesap sahibi tarafından belirlenmiş olan sürede/vadede çekilebilen hesaplardır.
3 - İhbarlı mevduat hesabı
Hesap/Mevduat sahibinin para çekmeden önce bankaya belli bir süre öncesinden bildirimde bulunma zorunluluğu olduğu mevduat türüdür.
Vadeli mevduat
Ülkemizde en çok kullanılan yatırım şekillerinden birisidir. Kaybetme riskinin olmayışı yatırım sahiplerini bu yöntemi kullanmaya iter. Aslında olan sahip olunan paranın bankaya verilmesi ve belirlenen vade sonunda faiz ile birlikte geri alınmasıdır. Sahip olduğunuz paranın büyüklüğü ya da belirlediğiniz vadenin uzunluğuna göre bankalar sizler için bir faiz oranı belirler ve o oran doğrultusunda faiz üzerinden alacağınız tutar belirlenmiş olur. Genel olarak vade süresi 1 ay ve 1 yıl arasında değişir. Ancak bu bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Örneğin Ziraat Bankası Türk Lirası vadeli mevduat hesabınızı 1-730 gün aralığında açabildiğini belirtmektedir. Vade uzadıkça banka bu durumu size sunduğu faiz oranına yansıtır. Vadesinden önce paranızı çekmek istediğinizde yatırımın vadesi bozulmuş olur ve banka ile anlaşmış olduğunuz faiz getirisinden vaz geçmiş olursunuz. Tabi vade tarihi gelmeden önce oluşabilecek acil ihtiyaçlarınızı karşılayabilmek adına vadenin bozulmamasını sağlayan vadeli mevduatlarda bulunmakta. Bu konuda kafanızda oluşabilecek tüm soru işaretleri için mutlaka bankanızla görüşerek ayrıntılı bilgi talep edin. Mevduat Faizi Hesaplama sayfamızı ziyaret ederek de bankaların sunduğu faiz oranlarını inceleyerek paranızı bu şekilde değerlendirip değerlendirmemeye karar verebilirsiniz.
Stopaj
Bankaların size sundukları oranlar genellikle brüt getiriyi gösterir. Ancak bu tutarın içerisinden stopaj (yani vergi) miktarının düşeceği hesaplanmalı ve net gelir bu şekilde belirlenmelidir. Mevcut stopaj oranları (TL bazında) 6 aya kadar %15, 1 yıla kadar %12, 1 yıl üzerinde ise %10 olarak uygulanmakta.(Verilen bilgi bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir)
Ayrıca bankalardaki mevduatlarınızın bir kısmı devlet güvencesi altındadır. Daha önce 100 bin TL’ye kadar verilen güvence geçtiğimiz günlerde 150 bin TL’ye çıkarılmıştır.
Sizde yatırımınızı bu şekilde yapmayı düşünüyorsanız sitemiz üzerinden Mevduat Faizi Hesaplama hizmetinden yararlanarak tüm bankaların verdikleri faiz oranlarını karşılaştırabilir ve sizin için en uygun olanı kolayca belirleyebilirsiniz.