Uygun Kredi Hesaplama
Menü Aç Menü
Menü Kapat Kapat
  •   İhtiyaç Kredisi
  •   Konut Kredisi
  •   Taşıt Kredisi
  •   Mevduat Faizi
  •   Hesaplama Araçları
    • Kredi Hesaplama
kredi hesaplama
  • Üye Ol
  • Giriş Yap
  •   İhtiyaç Kredisi
  •   Konut Kredisi
  •   Taşıt Kredisi
  •   Mevduat Faizi
  •   Hesaplama Araçları
    • Kredi Hesaplama

2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. el araba alırken dikkat edilecek hususların neler olduğunu irdeleyeceğimiz yazımızda madde madde ilerleyeceğiz ve mümkün olduğunca her detayı değerlendirmeye özen göstereceğiz. 

2. el araba alımında her zaman bütçeye göre hareket edilmeye çalışılır ve 2. El arabaya yönelmenin temel sebebi genel olarak “0” arabaya göre daha uygun fiyat skalasına sahip olmasıdır. Ancak fiyat avantajının yanı sıra daha önce kullanılmış olan bir ürün ve ürünün nasıl kullanıldığına, ürünün sorunsuzluğuna dair bilinmezlik her daim kafalarda soru işareti oluşmasına sebep olmaktadır. Öyle ki 2. El araba satışlarında satıcıların bir kısmının arabasına ait sıkıntıları gizlemesi ya da olası sıkıntıya dair farklı beyanda bulunması birçok alıcının, alışveriş sonrasında hayal kırıklığı yaşamasına sebep olmaktadır. Bu hayal kırıklığının yaşanmaması adına 2. el araba alırken dikkat edilmesi gereken hususları birer birer inceleyelim.

Piyasa araştırması ve Pazarlık

Almak istediğiniz araca dair piyasa araştırması yapmanız, bütçe planlaması yapabilmenize olanak tanır. Alacağınız araç için istenen şişirilmiş fiyatlardan korunmanızı sağlar. Ayrıca araç satış platformlarında belirtilen fiyatların genellikle pazarlık payı içerecek biçimde tasarlandığını göz ardı etmeyin. Böylelikle yapacağınız pazarlık ile bütçenizi daha az zorlayarak araç sahibi olabilirsiniz.

Şase numarası

Almak istediğiniz aracın ruhsatında yer alan şase numarası ile motorda yer alan şase numarasını karşılaştırmanız aracın çalıntı olup olmadığı konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar. Böylece olası cezai süreç ve ödemelerden kendinizi korumuş olursunuz.

Araç hasar kaydı

Almak istediğiniz araca dair hasar geçmişini muhakkak ki araç sahibi sizinle paylaşacaktır ancak emin olmak adına araç hasar kaydını sorgulatın. Bunun için telefonlarınızın kısa mesaj bölümünden 5664’e almak istediğiniz aracın plakasını yazarak gönderebilirsiniz. (Tüm operatörlerden gönderilebilen bu mesaj için faturaya yansıyacak bir bedel bulunmaktadır ve 14.01.2020 itibariyle bu tutar 8,5 TL’dir.) Gönderdiğiniz bu mesaj sonrasında belirtilen araca dair hasar geçmişi mesaj olarak telefonunuza iletilecektir.

Gün seçimi

Aracı görmeye gittiğiniz gün seçimi önemli. Mümkünse gündüz (güneşli) ve yağışsız bir günü tercih edin. Araçtaki ufak tefek sürtme, çizik, göçük ya da renk farklılıklarını gözden kaçırmak istemezsiniz. Ayrıca aracı görmeye gittiğiniz gün aracı ilk çalıştıran mümkünse siz olun. Böylece aracın ilk çalışması sırasında dikkatinizi çekebilecek olası sorunları tecrübe etmiş olursunuz.

Aracın sicili

Almak istediğiniz 2. el arabanın sicil kaydını sorgulamanız yararınıza olacaktır. Zira aracın daha önce kiralık araç olarak kullanılıp kullanılmadığı ya da taksi çıkması olup olmadığı, alım kararınıza etki edebilir ya da aracın kilometresiyle oynanıp oynanmadığı hakkında fikir edinmenizi kolaylaştırabilir.

Usta

Aracı görmeye gittiğinizde yanınızda araçtan anlayan biri olması hatta mümkünse bir ustayla gitmeniz oldukça işinize yarayacaktır. Aslında alma kararı vermeden önce son bir kez aracı kontrole sokacaksınız ama aracı görmeye gittiğinizde yanınızda araçtan anlayan biri olursa ve ilk bakışta fark edebileceği olumsuz bir durum söz konusuysa oluşacak ekspertiz ücretinden kurtulmuş olursunuz.

Dış kontrol

Aracı görmeye gittiğinizde öncelikle dışarıdan kontrol edin. Boyanan herhangi bir kısmı olup olmadığını, paslı bir bölgenin ya da parçanın olup olmadığını dikkatlice kontrol edin. Aracın tampon gibi plastik aksamlarındaki yerel boyalar büyük problem teşkil etmese de aracın tavanı ya da kaportasındaki boya, aracın büyük bir kazaya karışmış olabileceğinin göstergesi olabilir. Araca her iki yandan düz bir çizgi üzerinden bakın. Boya işlemi görmemiş araçlarda yansımalar düzgün ve simetriktir. Bu sayede aracın boyalı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Tabi ki en garanti yöntem arabanın bir usta tarafından uygun alet ile ölçümlenmesidir. 

Aracın duruşuna baktığınızda bir yöne doğru eğim varsa bu süspansiyon konusunda bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir.

Motoru çalıştırmadan önce ve çalıştırırken

Motoru çalıştırmadan önce kaputu açarak kontrol etmeli, kopuk kablo, yağ sızıntısı ya da başka herhangi bir problem olup olmadığından emin olmalısınız. Motoru çalıştırırken aracın hemen çalışıp çalışmadığına dikkat edilmeli, çalıştırdıktan sonra 3 – 4 dakika gaz vermeden bekleyerek aracın sesini, motorun sesini dinleyin. Bu şekilde motor ile ilgili olası problemleri fark edebilirsiniz.

Daha sonra araca yaklaşık bir dakika kadar yarım gaz verin ve egzozdan çıkan dumanın rengini kontrol edin. Egzozdan çıkan dumanın rengi motor, yakıt ya da silindirler hakkında olası sıkıntıları fark etmenizi sağlayacaktır. 

Araçla yola çıkmadan önce rölantide bir süre bekleyerek, rölantideki sarsıntı oranına dikkat edin. Sarsıntı miktarının yüksek olması aracın ateşleme sistemindeki olası bir arızanın habercisi olabilir.

Aracı sürerken

Aracı hareket ettirmeden hemen önce el freni çekiliyken vitese alıp gaz hafifçe gaz verin. Aracın el freninin çalışır durumda olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz. Ardından aracı sürmeye başladığınızda ise ilerleyiş halinde araçtan gelen herhangi bir ses olup olmadığına dikkat edin. Boş bir alanda 180 derecelik bir dönüş yaparak akslardan ses gelip gelmediğine dikkat edin. 

Düz yolda ilerlerken kontrollü bir şekilde direksiyonu salarak aracın sağa ya da sola çekip çekmediğini test edin. 

Son olarak

Ve tüm bu kontrollerin sonunda araç içinize sindiyse alma kararı vermeden önce mutlaka aracın tamamı ile kontrol edileceği bir ekspertiz gerçekleştirin. 

İstediğiniz aracı almak için 2.el taşıt kredisi kullanacaksanız önerimiz öncelikle 2.el taşıt kredisi hesaplama sürecinizde sitemizden yararlanmanız. Zira sitemizin taşıt kredisi hesaplama bölümünden 2.el taşıt kredisi hesaplama gerçekleştirebilir, tüm bankaların sundukları taşıt kredisi faiz oranlarını karşılaştırabilir ve en uygun taşıt kredisini seçebilmek adına kararınızı verebilirsiniz.

ÖncekiTaşıt kredisi ile alınan araç pert olursa
SonrakiAraba almak mantıklı mı? Arabanızın bir aylık maliyeti (2020)

Diğer Rehberler

Araç Kredisi Hesaplama

Araç Kredisi Hesaplama

27.03.2020
Taşıt Kredisi Hesaplama

Taşıt Kredisi Hesaplama

20.03.2020
Araba almak mantıklı mı? Arabanızın bir aylık maliyeti (2020)

Araba almak mantıklı mı? Arabanızın bir aylık maliyeti (2020)

18.01.2020
2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

14.01.2020
Taşıt kredisi ile alınan araç pert olursa

Taşıt kredisi ile alınan araç pert olursa

07.01.2020
Uygun Kredi Hesaplama
info@uygunkredihesapla.com

Hakkımızda

Gizlilik Politikası Güvenlik Politikası Kullanım Koşulları Çerez Politikası

Kredi ve Araçlar

İhtiyaç Kredisi Konut Kredisi Taşıt Kredisi Mevduat Faizi

Fırsatları Takip Edin

Güncel kredi ve faiz oranları hakkında bilgi almak için e-posta adresinizi girin

© 2019 Uygun Kredi Hesaplama. Kodlama: WST