Araba almak mantıklı mı? Arabanızın bir aylık maliyeti (2020)
Araba almak istiyoruz. Komşumuz araba almak istiyor, ailemiz araba almak istiyor, arkadaşımız araba almak istiyor, eşimiz araba almak istiyor, çocuğumuz araba almak istiyor… Araba almak istemeyen kim var tanıdığımız; arabası olanlar. Gerçi onlarda model yükseltmek istiyor ya da başka markayı denemek istiyor. Arabayı bu kadar istenilir kılan şey nedir peki? Araba için ödenecek tutar sadece arabayı aldığımız zaman ödediğimiz tutarla sınırlı kalmıyor. Bize ait olmaya devam ettiği her gün yeni bir masraf kalemine gebe. Evet, araba sahibi olmak birçok masrafla yüzleşmeyi gerektiriyor ama bir nevi para ile zaman ve rahat ulaşım hakkı satın almış oluyoruz denilebilir. Yazımızda kısaca “araba almak mantıklı mı” ve “arabanızın bir aylık maliyeti ne kadar” sorularına yanıt arayacağız.
Taşıt Kredisi Hesaplama
Araba almak istediğimizde, elimizde hazırlanmış bir miktar nakit bulunmuyorsa en çok tercih edilen yöntem bankalardan taşıt kredisi çekmektir. Çekilen taşıt kredisi ile nakit ihtiyacı karşılanmış olur ve bütçe planlaması çerçevesinde kredi çekmeyip para biriktirmek istense aynı miktarda tutarı biriktirmek için kaybedilecek zamandan tasarruf edilmiş olunur. Tabi ki ödenecek artı faiz tutarı karşısında. Çekilen krediye istinaden aylık oluşacak ödeme tutarı yani taksit tutarı aynı zamanda araba için aylık maliyet miktarının bir parçası olacaktır. Biz de bunları düşünerek taşıt kredisi hesaplama sürecini takip edeceğiz.
Uygunkredihesaplama.com sayfamızın Taşıt Kredisi Hesaplama aracını kullanarak yaptığımız kredi hesaplama işleminde 70.000 TL krediyi 60 ay vade ile çektiğimiz takdirde oluşacak aylık taksit tutarı 1.664 TL olacaktır. Tabi bu tutar en düşük taşıt kredisi faiz oranı sunan banka verisi ile hesaplanarak bulunmuştur. Dolayısıyla en düşük taşıt kredisi faiz oranı sunan bankanın bu oranı belirlerken başvuruda bulunan kişinin kredi notunu ve ekonomik geçmişini dikkate alacağı ve farklı miktarda faiz oranı belirleyebileceği unutulmamalıdır.
Maliyet kalemleri
Araba aldığımızda maalesef benzin koyup sadece benzini hesaplamakla işler bitmiyor. Aldığımız arabanın aylık maliyetini çıkarabilmek için birçok farklı veriye ihtiyaç duymaktayız. Yakıt masrafı, trafik sigortası, kasko sigortası, yıllık bakım, araç muayenesi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, olası araç arızasına dayalı tamirat-onarım, mevsimsel lastik değişimleri, diğer masraflar(otoyol, otopark, trafik cezası) maliyet kalemlerini oluşturmaktadır.
- Maliyet kalemlerinin tümü ortalama bir otomobil için dikkate alınmıştır. Taşıtın mevcut fiyatının 100 bin TL olduğu varsayılmıştır.
- Yakıt: Yakıt konusu araca, araç sahibinin kullanım şekline ve aracın kullanım miktarına göre ciddi anlamda değişiklik göstermekte. Bu sebeple biz ortalama bir ailenin aylık araç kullanımı için 900 km(yıllık 10.800 km) temel alıyoruz ve aracın benzinli olduğunu varsayıyoruz. Bu durumda aylık yakıt tutarı aracın km başına ortalama 0.50 kuruş yaktığını düşünerek 450 TL’ye tekabül ettiğini görüyoruz.
- Trafik Sigortası: Tüm motorlu taşıtlar için yaptırılması zorunlu olan Trafik Sigortası için belirlenecek tutar araca göre değişiklik gösterecektir. Biz ortalama olarak 1200 TL’yi Trafik Sigorta bedeli olarak değerlendirdik. (Aylık 100 TL)
- Kasko: Ortalama kasko bedelini 1500 TL olarak genelleyebiliriz. Kasko kullanılan araca, aracın yaşına ya da kaza durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. (Aylık 125 TL)
- Motorlu Taşıtlar Vergisi: MTV için 1301-1600 santimetre küp motor silindir hacmini esas aldık. Bu doğrultuda yıllık tutar 1.258 TL’ye tekabül etmekte. (Aylık 104,8 TL)
- Yıllık Bakım: Bu maliyet kalemi de araçtan araca değişiklik göstermekte. Biz yıllık bakım maliyetini 1.000 TL olarak kabul edeceğiz. (Aylık 83,3 TL)
- Araç muayene ücreti: Muayene ücreti otomobil için 342 TL. Binek otomobiller ilk 3 yıl sonrasında iki yılda bir muayeneye girer. Dolayısıyla ay bazında hesaplarken bunu dikkate alacağız. (Aylık 14,25 TL)
- Lastik değişimi: Aslında lastik değişimi her yıl gerçekleşmeyen bir eylem. Yaşadığınız ile göre ya da aracı kullandığınız zemin ve kullanma şeklinize göre değişiklik gösterebilmekte. Yaz ve kış olarak değişen lastik çeşitlerini biz 4 mevsim lastik üzerinden hesaplayarak görmezden geleceğiz. Michelin marka 4 mevsim lastik fiyatını ortalama 600 TL hesaplayacağız. (Aylık 50 TL)
- Amortisman: Amortisman yani yıpranma payı hesabında ise bir aracın yıllık yıpranma payı oranını dikkate alacağız. Bu oran 5 yıl için %20’dir. Biz aylık yıpranma maliyetini 450 TL olarak kabul edeceğiz.
- Çıkabilecek olası arıza-onarım ve iyileştirme ücretleri: Bu kalem için maliyet tutarını yıllık bakım maliyeti ile eş tutacağız. 1000 TL olarak kabul ettiğimiz bakım-onarım maliyeti arıza ya da zarar gören aksama göre değişiklik gösterebilecektir. Belirttiğimiz rakam tahminidir. (Aylık 83,3 TL)
- Otopark, oto-yıkama, ücretli yol-köprü kullanımı: Kişiden kişiye değişebilecek bu maliyet kalemi için ise yine ortalama bir değer olan yıllık 630 TL’yi temel alıyoruz. Yıllık hesaplamada otopark ücretini yılda 10 kez ve her defasında 15 TL kabul ettik, araç yıkamanın ayda bir kere 20 TL olacağını varsaydık ve ücretli yol-köprü kullanımının ise ayda 20 TL olarak değerlendirdik. (Aylık 52,5 TL)
Son olarak
Tüm bu maliyet hesaplamasında çıkan sonuç; peşin para ile sahip olunan ortalama bir otomobilin aylık maliyetinin 1.513,15 TL olduğu. Eğer araç yukarıda da belirttiğimiz gibi peşin para ile değil taşıt kredisi ile alındıysa, aylık maliyet tutarı çekilen taşıt kredisi tutarına da bağlı olarak daha da yükselecektir. Biz yine 70 bin TL’yi temel alıyoruz. 70.000 TL 60 ay vade ile çekilecek taşıt kredisi ile aylık ödenecek taksit tutarı 1.664 TL demiştik. Yani 1.513,15 + 1.664 = 3.177,15 TL yapacaktır. O çok istediğimiz ve rahat rahat gezdiğimiz arabamızın sadece bir aylık maliyeti 3.177,15 TL.
Evet, araba aldığımızda, yaşamın en önemli değeri olan zamanı satın almış oluyoruz. Daha kısa zamanda daha rahat biçimde istediğimiz yere ulaşabiliyoruz. Ancak yaptığımız hesaplamaya baktığımızda gerçekçi bir kişisel bütçe planlaması oluşturmadan araba almanın bizi büyük ekonomik çıkmazlara sokabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Sadece aylık 300 – 400 TL yakıt parasıyla gezip durmaktan ibaret değil araba sahibi olmak. Bunu bilerek adım atmalıyız.